Siniša Labrović i Ismaila Balde Kouyate

Jezik je primarno sredstvo komunikacije među ljudima. Ne znati jezik sredine u kojoj živimo, biti stranac, može biti izvor tjeskobe i ozbiljnih svakodnevnih problema. Kao da smo nijemi i gluhi, premda su nam svi govorni i slušni organi zdravi i funkcionalni. U svijetu je, prema nepotpunim podacima UNHCR-a iz svibnja 2023., bilo više od 110 milijuna prisilno raseljenih osoba, onih koji su stranci ne svojom voljom. Međutim, niti život u sredini gdje se svi jezično razumijemo ne garantira spokoj – ponekad baš to da se dobro razumijemo može biti izvor problema, sukoba pa i mržnje. Zato mnogi dobrovoljno odlaze iz svojih zemalja i svoga materinjeg jezika ne bi li negdje drugdje pronašli sredinu u kojoj se osjećaju bolje, s kojom se razumiju kvalitetnije. Hrvatska, kao dio EU i bogatog Zapada, postala je privlačna destinacija za mnoge ljude kojima je život težak ili nemoguć u njihovim zemljama. S druge strane, prema popisu iz 2021. Hrvatska je i sama u zadnjih 10 godina izgubila skoro 10 posto stanovništva. U Velikoj Gorici pokušat će se vidjeti, čuti i razumjeti jedan Senegalac koji živi u Hrvatskoj od 2013. godine i jedan Hrvat koji je pobjegao iz Hrvatske 2018. godine.

SINIŠA LABROVIĆ umjetnik i umjetnički aktivist koji se u izražavanju najčešće koristi performansom, body-artom, videom i fotografijom rođen je 1965. godine. Izlagao je diljem Hrvatske i inozemstva. 2005. privukao je pozornost svojim radom Flock.org u kojem su ovce imale ulogu natjecatelja u reality showu. Radovi mu se nalaze u zbirkama muzeja i galerija suvremene umjetnosti u Zagrebu, Rijeci, Dubrovniku, Splitu i Ljubljani. Godine 2009. sudjelovao je na 11. Istanbulskom bijenalu. 2012. predstavljao je Hrvatsku na 13. Venecijanskom bijenalu arhitekture s Pulskom grupom, Hrvoslavom Brkušićem, Igorom Bezinovićem i Borisom Cvjetanovićem. Labrović je slobodni umjetnik koji živi u Berlinu.

Ismaila Balde Kouyate glazbenik je, tekstopisac, kantautor i tradicionalno izučeni perkusionist porijeklom iz Ziguinchora u Casamance regiji (južni Senegal). U Hrvatskoj živi više od deset godina, gdje i nastupa s tri benda – svojim afro groove bendom Kaira Kela, kojeg je osnovao s ciljem izvođenja autorskih pjesama na Mandinka jeziku uz tradicionalne zapadnoafričke ritmove i melodije, uz dodatak zapadnjačkih glazbenih stilova poput modernog jazza. U Hrvatskoj već niz godina organizira i izvodi radionice bubnjanja zapadnoafričkih djembe bubnjeva za osnovne, srednje i napredne razine, kao i raznolika javna događanja i prezentacije o glazbi i kulturi Senegala i Mandinka naroda.